Skip to main content
Til toppen

Avfall og gjenvinning

Tenk på hvor du kaster det gamle kjøkkenutstyret ditt!

Vi er medlem av Grønt Punkt Norge og RENAS, noe som betyr at vi tar avfallshåndtering, kildesortering og gjenvinning på alvor. Derfor oppfordrer vi deg til å tenke nøye over hvor du kaster utdatert kjøkkenutstyr.


Må det virkelig kastes?

Det første spørsmålet du bør stille deg er; må det virkelig kastes? Funker  den egentlig fint, bare ikke til ditt bruk? Kanskje du ikke bruker den? Eller er du egentlig bare lei og ønsker en ny og bedre? Det er selvsagt helt lov! Men kan noen andre ha glede av det?  

 

Husk at servise og porselen, glass og kjøkkenutstyr kan være ettertraktet. Hva med å gi bort eller selge på Finn? Mange bruktbutikker og loppemarked tar kanskje også i mot dette.

Elektronisk avfall

Elektronisk avfall skal aldri kastes, det skal gjenvinnes! Alle som selger elektronisk utstyr er pålagt å ta imot tilsvarende elektronisk utstyr til gjenvinning. Vi tar imot såkalt EE-avfall, altså de fleste elektroniske artikler, og sørger for trygg avfallshåndtering og gjenvinning, helt gratis!

Vi tar imot produkter tilsvarende det vi selger, og som privatperson er du velkommen til å levere EE-avfall til oss helt gratis.

For bedrifter som kjøper nytt utstyr hos oss, er vi behjelpelige med å håndtere det gamle utstyret på en sikker måte.


Emballasje

Ting er ofte godt pakket, og det er ikke alltid du har bruk for emballasjen. Når du handler i butikkene våre kan du velge å ikke ta med emballsjen hjem, men i stedet levere den til en av våre medarbeidere som sørger for at emballasjen blir kildesortert korrekt.


Andre gjenvinningstips:

Må det virkelig kastes?

Husk at servise og porselen, glass og kjøkkenutstyr kan være ettertraktet. Hva med å gi bort eller selge på Finn? Mange bruktbutikker og loppemarked tar kanskje også i mot dette.

Gryter og panner

Gryter og panner er som regel produsert i metall, og skal derfor alltid gjenvinnes! Uansett om det er aluminium, titan eller jern skal disse leveres på miljøstasjon for gjenvinning (de må ikke kastes sammen med glass- og metallemballasje).

Husk at du kan ta med den gamle gryten eller pannen til en av våre butikker og få 20% på en ny! Les mer her

Støpejernsprodukter

Uansett om det er jerngryter eller andre produkter i støpejern så skal disse gjenvinnes som metall. Ta dem med og lever på miljøstasjonen for gjenvinning!  (de må ikke kastes sammen med glass- og metallemballasje).

Husk at du kan ta med den gamle gryten eller pannen til en av våre butikker og få 20% på en ny! Les mer her

Bestikk

Metallbestikk skal gjenvinnes som metall. Ta det med og lever på miljøstasjonen for gjenvinning. (de må ikke kastes sammen med glass- og metallemballasje).

Engangsbestikk skal kastes i restavfall. Ja, faktisk! Selv om alt engangsbestikk i dag lages av nedbrytbare materialer, skal det fremdeles kastes i restavfall da det ikke kan komposteres sammen med matavfall.

Kniver

Kniver bør sorteres som metall på miljøstasjonen (de må ikke kastes sammen med glass- og metallemballasje).

De kan også kastes i restavfall, men pass på å pakk kniven inn i noen gamle filler eller lignende så ingen skjærer seg på den!

Husk at du kan ta med den gamle kniven til en av våre butikker og få 20% på en ny! Les mer her

Porselen, keramikk og steintøy

Da bør du samle alt porselenet for seg og levere det på nærmeste miljøstasjon. Det varierer litt hva det sorteres under, så sjekk med de ansatte på miljøstasjonen hvis du er i tvil (porselen kan ikke gjenvinnes sammen med glass)

 

Glass

Glass er ikke bare glass! Har syltetøyglass, vinflasker og annen glassemballasje det har vært mat og drikke i skal denne sorteres som glassemballasje.

Har du derimot ølglass, krystallglass og andre drikkeglass skal disse sorteres som restavfall. Hvorfor er det slik? Jo, drikkeglass kan nemlig inneholde bly eller andre stoffer som gjør at de ikke kan gjenvinnes sammen med glassemballasje. Pakk eventuelt knuste glass inn i litt avispapir eller lignende før du kaster dem, så unngår du at noen risikerer å skade seg på dem.

Melamin

Melamin er et plaststoff og kastes i restavfall.

Ulike kjøkkenredskaper

Det er materialet de er produsert i som avgjør hvordan de gjenvinnes.

Redskaper i metall: Ta med og lever som metall på miljøstasjonen (de må ikke kastes sammen med glass- og metallemballasje).

Redskaper i plast: Kastes i restavfallet, eller ta med og lever som plast på miljøstasjon dersom det er rent (de må ikke kastes sammen med plastemballasje).

Redskaper i tre: Kastes i restavfallet (de må ikke kastes sammen med mat- eller bioavfall).


Usikker på hvordan det skal sorteres? Sjekk ut Sortere.no og finn ut hvor og hvordan ulikt avfall skal sorteres i din kommune.

Min side