Til toppen
Hva forteller IP-graden?

Hva betyr IP med de tallene bak?

Du har kanskje sett benevnelser som IP44, IP54 eller IP67 i forbindelse med en rekke ulike elektriske produkter, i en rekke ulike bransjer. Men hva betyr egentlig disse tallene, og hvorfor skal du bry deg?

IP står for International Protection, og det hele er et klassifiseringssystem som sier hvor godt beskyttet produktet er mot vann og støv. Systemet er like enkelt som det er genialt, og det gir en god pekepinn på hvor beskyttet produktet er, og hvilken bruk det er beregnet på å tåle. Enkelt forklart er systemet slik at Jo høyere tall jo bedre beskyttelse. Det gjør det svært lett å sammenligne to produkter.

IP-graden (eller IP-klassen, IP-klassifiseringen eller beskyttelsesgraden om du vil) betegnes med bokstavene "IP" etterfulgt av to tall. Det første tallet sier noe om hvor godt produktet er beskyttet mot støv og partikler, mens tall nummer to sier noe om hvor god beskyttelsen er mot fukt og vann. 

 

IP-grader
Grad Beskyttet mot støv (første tall) Beskyttet mot vann (andre tall)
0 Ingen beskyttelse Ingen beskyttelse
1 Større enn 50mm Vertikale drypp
2 Større enn 12,5mm Vertikale drypp med helning på 15°
3 Større enn 2,5mm Dusj/regn 
4 Større enn 1mm Sprut fra alle kanter
5 Støvbeskyttet Spyling fra alle kanter
6 Støvtett Kraftig spyling fra alle kanter
7   Kortvarig nedsenking i vann (15-100cm i 30min)
8   Varig neddykking (i henhold til spesifikasjoner)

 

Dermed er det lett å legge sammen 2 og 2, eller 6 og 7 for å få IP22 eller IP67. Det er også lett å sammenligne i og med at et høyere tall gir bedre beskyttelse. De færreste av oss går rundt å husker på hele tabellen, men det er lett å huske at alt over 5 er nokså bra.

Hvorfor bør du tenke på IP-graden?

IP-graden er smart å ta hensyn til når du skal kjøpe kjøkkenutstyr. En vekt som brukes til baking risikerer å bli utsatt for både støv, i form av mel, og vann. Skal utstyret brukes til dette en skjelden gang er det kanskje ikke så nøye, men skal den brukes daglig kan det lønne seg å velge en vekt med høyere IP-grad som er laget for å tåle påkjenningen over tid. Derfor er det lurt å tenke gjennom hvilke krav du har til det nye utstyret, og hvilke påkjenninger det blir utsatt for, for så å se på IP-graden og sørge for at du får utstyr som er konstruert for å tåle omgivelsene.