Til toppen

Rosendahl Global

GLOBAL-kniver fra Rosendahl

GLOBAL-kniver er kjent for sin design, stålkvalitet, spesielle sliping og store holdbarhet. Det er kniver til både profesjonelle og amatørkokker.

Materialet

Noe av det unike med GLOBAL er at det er en slank kniv med en stålkvalitet som gjør det mulig å slipe i en spiss vinkel, noe som gir en unik skarphet. Materialet til GLOBAL er utviklet spesielt av produsenten Yoshikin og heter CROMOVA 18 stål. CROMOVA står for sammensetningen av innholdsstoffene i stålet: Crom, Molybden og Vanadium. 18 står for prosentdelen av krom i Yoshikins stål. Knivstål inneholder alltid kull og krom. Det er andelen av kull som er avgjørende for hardheten i stålet. Krom tilsettes for å gjøre stålet holdbart og hindre rustangrep. CROMOVA 18 stål er motstandsdyktig mot både rust, flekker og korrosjon.

Om produksjonen

Knivene blir kaldherdet. Stålet blir varmet opp til 1070 grader for deretter å bli kjølt ned til -80 grader. Herdningsprosessen gjør stålet eksepsjonelt sterkt og betyr at kniveggen kan slipes skarp som et barberblad. Hardheten i knivstål måles i Rockwell, også kalt HRC-skalaen. Billige kniver er herdet til ca. 55 HRC, og det er relativt mykt stål. Dyrere kniver er herdet 56-58 HRC, som betegner hardt stål. GLOBAL-kniver er herdet til 56-58 HRC. En hard kniv er mer krevende å slipe, men til gjengjeld holder den lenger, spesielt hvis den vedlikeholdes ordentlig.

Om slipingen

GLOBAL-knivene er slepet i en skarp, spiss vinkel i motsetning til mange europeiske kniver som er vinkelslipt. Det spisse utgangspunktet hos GLOBAL-knivene muliggjør en spesiell sliping, hvor kniveggen blir speilpolert til ekstrem skarphet. I begynnelsen ble hver enkelte Global-kniv slepet for hånd. Det var den eneste måten å oppnå optimal skarphet på. På Yoshikins fabrikk finnes det sju slipere, hvor to av dem er mestre. Det tar fem til ti år å bli utdannet mester. Kun mestrene kan godkjenne slipingen. Slik har det vært i tusen år i japansk kniv- og sverdproduksjon. I dag har høyteknologiske sliperobotter overtatt en del av slipeprosessen, men den er kontinuerlig overvåket av mestrene.
 

Slik vedlikeholder du Global-kniven din med Strykestål

Hvis du effektivt skal vedlikeholde kokkekniven din før bruk, så er strykestål et godt alternativ. Kjøkkensjef Christopher Haatuft fra Lysverket restaurant i Bergen er opptatt av gode og skarpe kokkekniver, og har selvsagt kniver fra Global. I denne videoen viser han deg hvordan du enkelt kan vedlikeholde kniven din før bruk. Tips: Husk å holde Global-kniven i 15 grader når du sliper den.

 

Slik sliper du Global-kniven med Keramisk Vannsliper

Hvis du syns slipestein blir litt for avansert, er den keramiske vannsliperen et godt alternativ når du skal slipe Global-kniven din. Hjulene er ferdig stilt i 15 graders vinkel, så du enkelt får den korrekte vinkelen når du sliper kniven. Hjulene er laget i to ulike materialer, et grovt som skal brukes først, og et finere som skal finslipe kniven din til slutt. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle vann, så er 7-8 drag på hvert hjul nok til å få en sylskarp knivegg på Global-kniven din. Mino San, «Mr Global», viser deg hvordan du skal bruke den keramiske vannsliperen riktig.